tisdag 28 april 2015

Dags att fylla upp förrådet

Nu är det verkligen hög tid att preparera partiklar och fylla upp frysen med lite olika godsaker till fiskarna.

Hampafrön är en riktig klassiker och något som kan användas till nästan allt fiske.
Min personliga favorit är preparerade hampafrön i chili och jag har i ett tidigare inlägg förklarat hur man kan göra det själv. Det är väldigt enkelt och man får ut mycket hampafrön till en låg kostnad. Vill man vet hur man gör går det att läsa här.
Självklart finns det färdigpreparerade förpackningar med hampafrön att köpa hos t.ex Karpfiskebutiken eller Swedbait om man inte har möjlighet eller tid att själv preparera dem.
Utöver chili så är anis-kryddad hampa bra och något jag tycker ni ska prova på. Anis är riktigt bra till mört, men det fungerar självklart till andra arter också.


Kokt ris är också en fiskmagnet, det som är bra med ris är att det tar åt sig färg o smaker bra och det är inte särskilt krångligt att preparera och det är billigt. Har skrivit om det här tidigare i inlägget "Fake Maggots" och det går att läsa här. Men man behöver inte låsa fast sig vid att använda just flytande red maggots, här kan man experimentera med andra dofter och färger. Jordgubb är en smak jag haft bra resultat på sutare, kan tänka mig att krabba eller bläckfisk kan fungera mycket bra också. Bara att prova sig fram!

Kikärtor som ska prepareras
Kikärtor är riktigt bra, det fungerar att mäska med men även att sätta direkt på kroken eller på en hair-rigg.
Jag använder kikärtor och black eye bönor till mitt sutarfiske med bra resultat. Jag har skrivit tidigare hur man kan "boosta" redan färdigkokta ärtor och bönor på burk, det inlägget finns att läsa här.
Köper man okokta kikärtor så måste man preparera dessa innan de kan användas, gör man inte det riskerar man fiskens hälsa då kikärtorna kan svälla i magen. Enklast att preparera kikärtorna är att blötlägga de i 24 timmar och sen koka dem i 20-30 minuter, de ska bli lite mjukare i konsistensen. Här har man möjlighet att smaksätta och färga sina kikärtor. Ett tips är att använda corn steep liquor (CSL) som är riktigt effektivt.
Blanda ner lite i vattnet när du blötlägger dina kikärtor, koka dem sedan i samma vatten. När det är klart är det bara att använda ärtorna eller frysa in. Om du fryser in dem så tina upp och häll sedan på lite mer CSL några timmar innan du ska fiska, så får de suga åt sig ännu lite mer.
Du hittar bra CSL hos Metebolaget här.


Utöver CSL finns det även Krill och Squid flaskor från Dynamite Baits. Dessa är perfekta i ditt mäsk eller låta dina pellets, boilies och partiklar att ligga och dra åt sig av godsakerna.
Flaskorna innehåller mycket proteiner, aminosyror och sockerarter vilket triggar igång fiskarna att äta, så köp hem några och prova dig fram!

Krill är en favorit
Till sist så finns det fler inlägg än de jag länkat i den här texten om att preparera och "boosta" olika partiklar. De finns under fliken "Tips och Trix" så kolla gärna där med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: