torsdag 30 oktober 2014

Mera frön

Fortsätter med mäsktipsen och nu blir det en klassiker, hampafrön.
De flesta vet säkert hur man tillreder dessa frön och använder dem mycket i sitt fiske, men jag tycker inte att det skadar att ta upp det igen.

Hampafrö finns i nästan varje mäskblandning vilket inte är så konstigt då det är en fantastisk fiskmagnet. Man kan blanda ner mycket i sin blandning men det kan finnas en risk att fisken blir koncentrerad på bara hampafrön vilket kan bli ett bekymmer då ett frö är väldigt svårt att få dit på kroken. Men det finns en smidig lösning, det är att använda artificiella hampafrön. Dessa är lätta att få på kroken och de sitter kvar utan problem. Du hittar dessa fina beten hos Metebolaget.

Så nu till hur man preparerar sina egna hampafrön, det är väldigt lätt och tar inte speciellt lång tid.
Det som behövs är en kylväska modell hård.

Kylväska till preparering av hampafrön
En sån här kylväska kan man hitta i butiker så som Jula, Biltema eller liknande.

Sen behöver man köpa hem hampafrön, du hittar en 5 kilos hink hos t.ex Granngården för runt 200kr eller liknande butik och nu när det är tider att börja mata de små fåglarna ute så säljer många butiker hinkar med hampafrön billigt så passa på och köp.

Hampafrön från Granngården
När du har en kylväska och hampafrön hemma så är det dags att mäta upp den mängd du vill preparera, jag brukar göra 2 kilo åt gången.

Häll ner fröna i kylväskan och det är nu du kan smaksätta dina frön efter egen smak och tro.
Jag använder mig oftast av chili, så köp chiliflakes i påse eller kryddburk, ju starkare desto bättre. Runt 50 gram flakes per kilo frön brukar bli bra. Men man kan självklart blanda i curry, anis eller annan krydda man tror på, eller varför inte blanda olika kryddor. Det går även bra att blanda i vätskor som corn steep liquor eller andra favoriter för att boosta upp fröna, kom bara ihåg att skriva ned allt du gör i ett block eller på datorn så du kommer ihåg det till nästa gång.


När frön och kryddor är blandat i kylväskan så är det dags att koka upp ca 5 liter vatten, det ska vara så pass mycket vatten så nivån är över fröna. När vattnet kokar så häller du över det på fröna, ta en slev och rör runt så det blandas ordentligt och sen på med locket till kylväskan så det blir rejält slutet.

Hampafrön, chilli och vatten
Låt det stå i minst 12 timmar med locket förslutet så har fröna blivit klara för fisken. Nu kan man använda det direkt eller så fryser man in det till framtida fiskepass. Vill man ha fröna PVA säkra så blanda ner salt samtidigt som du blandar ner din kryddblandning, ca 50 gram salt per kilo frön funkar bra.

Färdig chillihampa som ska in i frysen
Vätskan som blir över i kylväskan kan man hälla i en petflaska och ha till att blanda mäsket med för att ge det en extra boost.
Man kan även lägga de artificiella hampafröna i vätskan så suger de åt sig och doftar fint, det är bara att prova sig fram.

Så håll nu ögonen öppna efter en hink med hampafrön när du storhandlar eller går runt och letar efter något att äta i en större matbutik.

Skitfiske på er till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: