måndag 29 december 2014

Ismetevippor

Tänkte visa er hur jag gör mina vippor till ismete. Det är tyvärr ingen magisk formel jag använder utan har bara tagit tips och idéer från andra duktiga tillverkare, dumt att uppfinna hjulet igen.

Min grundstomme är hämtad ifrån Stefan Jarls blogg The Specimen Hunter sen har jag ändrat på vissa saker så det fungerar som jag vill.

Jag använder mig av frigolitägg från Panduro, anledningen till ägg modellen är att jag personligen tycker man ser dessa bättre än bollar. Sen är det ju helt upp till var och en vad som fungerar.
Jag klipper 50 centimeters bitar av rensband, sen värmer jag ena änden med en gasbrännare, men inte för mycket. När änden är varm så trycker jag dit mitt ägg på rensbandet så det går igenom.


Sen är det dags att få lite färg på äggen så de syns.
Frigolit smälter om man inte använder sig av akrylfärg, men jag tycker inte resultatet blir bra med det. Så jag har löst det på ett annat vis, jag målar först mina ägg med trälim för utomhusbruk. Det är viktigt att man använder lim för just utomhusbruk annars blir det inte bra.

Jag lägger på ett lager trälim och låter det torka, eller snarare sugas upp av frigoliten och sen stryker jag på ett lager till med lim när det första torkat. När andra strykningen torkat så har man en hård slät yta på sina frigolitägg som då tål sprayfärg, dessutom så håller dessa bättre från stötar. Men framförallt, de tål väder och vind mycket bättre.

Äggen är målade en gång med limmet
När limmet har torkat så är det dags att måla äggen i den färg man vill ha, jag använder mig av fluorescerande röd.

Ett lager färg
Jag sprayar äggen minst 2 gånger så det täcker ordentligt. När färgen har torkat så sprayar jag två gånger med klarlack för att få en ännu synligare vippa. Jag använder mig av Biltemas hobbyfärg, detta har fungerat bra utan att färgen släpper.


När färg och lack har torkat så är det dags att fixa till träpluggen som ska sitta längst ut på vippan, träpluggen jag använder är 10*40 millimeter. Man sågar upp ett spår i mitten av träpluggen så det går att fästa den på rensbandet.

Spår sågat i centrum av träpluggen
När träpluggen är klar så är det bara att limma fast den i änden på vippan, jag använder epoxylim så jag vet att det i första taget inte släpper.
Nästa steg är att täcka pluggen med krympslang i valfri färg, ett tips är att inte använda en tändare för att värma krympslangen utan ta fram vattenkokaren, när vattnet kokar så värmer du krympslangen från ångan genom "pipen". Här har du ångan mer koncentrerad än om du skulle kokat upp vatten i en kastrull och värmt över. Genom att använda vattenkokaren i stället för en tändare slipper man brännmärken och risk för hål i slangen om man råkar värma för mycket.

När krympslangen är på plats är det dags att limma fast ägget på vippan. Lägg ett rejält lager med epoxylim mot träpluggen och skjut sedan upp ägget så det fäster ordentligt mot pluggen, lägg även ett lager i andra änden av ägget så det sitter fast ordentligt.

Limma ordentligt både uppe vid träpluggen och vid botten av ägget
När limmet har stelnat är det bara den sista detaljen kvar, ta cirka 10 centimeter passande krympslang och trä på så den hamnar under ägget. Värm sedan slangen, men spara någon centimeter fram till ägget. Anledningen till det är att om limmet skulle släppa av någon anledning så kan ägget ändå inte glida ner utan sitter kvar på sin plats. Sen sitter även bjällran kvar bättre på krympslangen än på rensbandet.

Färdig vippa
Sen är det valfritt vad man vill sätta dit för gummiband fram på träpluggen, man kan köra med vanlig enkel gummisnodd, eller till exempel silikonband till hästar med en gummipärla som låsning. Det finns många olika varianter på hur man bäst fäster linan i vippan, låt fantasin flöda.
Själv har jag använt vanliga gummiband som jag virat några varv som fungerat utmärkt. Tycker det ger bra möjligheter att låsa linan så pass hårt man behöver beroende på storlek av betesfisk men även mot vinden. Men se till att ha med dig ett antal extra gummiband ut på isen ifall någon skulle gå av.

Hoppas det gav er lite inspiration på hur man kan tillverka sina egna vippor så de passar dig och ditt isfiske, men kom ihåg att använda sunt förnuft på isen och glöm inte isdubbarna!

Vill även passa på att önska er alla ett Gott Nytt Skitfiskeår!
Ät gott, må gott och se till att fiska så mycket ni kan under ledigheten, skitfiske på er!

6 kommentarer:

  1. Fin guide! Men vilken bredd kör du på rensband

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emil, kul att du gillar inlägget!
      Bredden på rensbandet jag använder är 0.6 mm, inköpt på Jula om jag inte minns fel.
      Vet att Biltema har kraftigare om man vill ha det.

      Radera
  2. Hej tack för en ruskigt bra guide!!!. Jag håller själv på i skrivande stund med 10st vippor.Har precis strukit första vända med lim... och det ska bli sjukt kul att måla dom senare !!
    Mvh// Mikael Engström// (@Mikefuseless)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mikael,
      Vad roligt att höra att du gillar den! Jag hoppas du blir nöjd med resultatet när du är färdig!
      Får gärna skicka bilder på resultatet sen om du vill :)

      Radera
    2. Hej Christian!!
      Nu är jag klar med vipporna och jag länkar bilden http://instagram.com/p/yJy5B2vDq8/ Jag måste säga att det blir väldigt bra resultat när man är klar. Tackar åter igen för att delat med dig av detta.. Mvh//Mikael Engström

      Radera
    3. Härligt att se och höra Mikael!
      Nu hoppas vi bara att du får många fäll när de används på isen :)

      Radera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: