måndag 22 december 2014

Vågnät och slinga

I mitt förra inlägg skrev jag att det skulle bli lite mer om ismete prylar, men sticker in med ett litet tips på en väldigt bra produkt som även fungerar utmärkt på isen.

För ett tag sedan köpte jag mig en ny retainer sling eller ett vågnät som också fungerar som en slinga så fisken kan återhämta sig i vattnet utan problem.

Efter jag funderat lite och kollat runt på olika sidor på internet så föll tillslut lotten på en Wychwood Solace Floating Retainer & Weigh Sling
Här får man både ett vågnät och slinga i ett där du även har flytkroppar på slingan så fisken kan ligga kvar och återhämta sig innan man släpper iväg den igen efter en hård fight. Den fungerar bra till gäddorna då den har måtten 120 cm lång och 65 cm hög, så ingen risk att de större gäddorna kommer till skada utan kan vägas på ett säkert sätt och även får chansen att vila upp sig.

Vågnät och slinga i ett.
Den är gjord i lättviktsnylon och nät som skyddar fisken. Den har dragkedjor på båda sidorna så inte din fångst ska kunna rymma men på insidan är det ett rejält skydd mot dragkedjorna så inte fisken skadas mot dessa.

Man har tre rejäla spännen på ovansidan så du säkert kan stänga igen slingan när du har fisken i vattnet, stålringar i båda handtagen för att det ska gå smidigt att väga fisken. Man har också 2 meter starkt rep så man säkert kan fästa slingan i ett träd, bankstick eller i båten för att försäkra sig att fisken inte kan smita. Man får med ett fodral som gör att den tar väldigt liten plats nedpackad och du slipper ha en blöt slinga liggandes i bilen på väg hem.

Tar liten plats i fodralet
Det är mycket smidigt att väga sin gädda i båten. Lägg ut den ovanpå din matta, blöt både slingan och mattan före och placera sen gäddan på den, vik upp och dra igen dragkedjorna, väg fisken. Lägg sen slingan i vattnet och låt gäddan få återhämta sig medans kamera m.m kommer fram. När kort är tagna så placeras fisken i slingan igen sen är det bara att dra ner dragkedjan på ena sidan och låt fisken simma tillbaka när hon är redo. Enkel, smidig och säker hantering av fisken.

Fiskar man mycket från land så är det också mycket säkrare att placera fisken i slingan när man bär den fram och tillbaka till mattan istället för att hålla i fisken eller ha den sprattlande i håven. Du kan hålla fisken i vattnet säkert medan du plockar fram kamera, måttband och våg istället för att ha den liggandes i håven med risk för att den till exempel tar sig ut.

Som jag skrev i början så kan man också ta med sig slingan ut på isen för att kunna väga fisken säkert. Det går även att hugga upp en smal vak som slingan kan placeras i då drömgäddan är fångad men ingen kan fotografera just då, men det kan vara smart att se till att vaken finns redan innan gäddan hugger. Fisken kan då vila i vaken tills personen som ska hjälpa dig med korten kommer fram.

Dessa vågnät och slingor är framtagna i första hand för karpfiske, men jag tycker de är perfekta till gäddfisket också just för det skapar en säker hantering av fisken. Sen är det absolut inte nödvändigt med just en sån här lösning, det finns många enklare varianter av vågsäckar och slingor. Det finns även byggda slingor just för båtfisket med justerbara stänger för att smidigt kunna placera slingan i båten.
Hos Metebolaget hittar du flera olika modeller, så kolla gärna in dem så du kan hantera din fångst så säkert som möjligt om din plan är att återutsätta fisken.

Med det sagt så vill jag passa på att önska er alla en god jul! Ät gott, må gott och skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: