måndag 2 februari 2015

Börja med deadbait mete

Statiskt deadbait mete efter gäddan kan vara riktigt effektivt när vattnet är kallt. Jag tänkte gå igenom lite vad som behövs, hur grejorna kan användas och hur man kan tackla upp. Vi kan kalla det en guide kring det väsentliga för att börja med statiskt deadbait mete.
Jag har lagt in en del länkar i inlägget och det är för att ni snabbt och enkelt ska kunna se vilken produkt eller liknande produkt jag skriver om. Det finns även några kortare Youtube klipp som förklarar hur vissa saker fungerar.

Markörflöte och sänke

Jag börjar med att skriva om något som jag tycker är extremt viktigt innan ens fisket påbörjas på en ny plats, att kolla av botten och djup på den tänkta fiskeplatsen. Det kan se riktigt hett ut från land men du har ingen aning om vad som finns under ytan. Utan tillgång till båt så går det att använda ett flöte och sänke. Viktigt är att flötet har hög flytförmåga så den kan pressa sig upp till ytan även om det skulle vara lite sjögräs på botten. Det finns speciella flöten för den här metoden och de kallas
Marker Floats, används mycket vid karpfisket.

Markörflöte och sänke
När det kommer till sänke så fungerar ett vanligt päronsänke på 25-50 gram för att kolla djupet ihop med flötet. Men även här finns det speciellt framtagna sänken som dras hem över botten, dessa sänken har små klor eller liknande och får på så vis med sig tillbaka en del av vad som finns på botten som sjögräs, grenar m.m. Då får man en indikation om hur botten ser ut på sin tänkta plats. Det går även att känna om det är hård eller lös botten. Sänket dras hem sakta över botten, det rör sig då olika om det är grus, sten eller sjögräs. Registreringen från sänket går igenom flätlinan så det blir olika rörelser i spöt beroende på botten.
Det finns spön som enbart är till för detta ändamål, Marker Rods. Fast ett kraftigare haspelspö fungerar också bra, men en haspelrulle laddad med flätlina är ett måste.

För att kolla djupet så gör man följande. Man kastar ut flöte och sänke på sin tänkta plats, spänner upp linan så flötet är vid botten. Mät ut 50 centimeter från bygeln på rullen och upp på spöt, sätt en tejpbit eller om det står något på spöt så kan man komma ihåg bokstaven. Sen är det bara att lossa på slirbromsen och dra ut lina, från bygeln och upp till din markering gång på gång tills flötet kommer upp till ytan. Har du då dragit linan säg 3 gånger från bygeln till markeringen så vet man att det är ungefär 1.5 meter djupt på platsen.
Här är en kort film som förklarar det lite mer och kanske lättare att förstå det hela.


Jag har gjort en annan lösning på min setup än den de visar i filmen. Jag har tagit en nylontäckt stålwire och gjort en tafs på knappt 30 centimeter, i toppen har jag limmat fast en "flytboll" som då lyfter upp min tafs från botten, sen är det en running rig ögla ovanför bollen. Man trär i linan genom running rig öglan, trär sen dit "buffer bead" och knyter dit flötet.
Tänk på att mäta din "tafs" så den längden kan dras av när djupet mäts.
Vill man ha ett färdigt set liknande det som visas i filmen så hittar ni det här.

Deadbait flöten

Det finns lite olika varianter på flöten som är speciella för just statiskt bottenmete. Tänkte visa två modeller här, första är ett förtyngt deadbait pencil flöte.

Förblyat flöte från Fox
Det här flötet fiskas så enbart en liten del av toppen syns, när gäddan lyfter upp betet så reser sig flötet och indikerar napp, fiskas bäst ihop med en running rig set up. Använder man running rig så blir det mindre motstånd för gäddan, men ändå en större tyngd att spänna upp flötet emot vilket minskar risken för att gäddan ska spotta ut betet.
Bygger på samma metod som lyftmetoden för sutare, karp, ruda osv. Här är en förklaring, dock på Engelska. Man måste loda djupet ordentligt så flötet står rätt i vattnet. Jag personligen använder mig väldigt sällan av den här metoden, tycker inte det indikerar napp lika bra som nästa flöte jag ska visa.

Running rig, samma lösning används till Markörflötet 
Det andra flötet är ett vanligt deadbait pencil flöte, här finns det ingen inbyggd tyngd. Det här flötet fiskas på överdjup, det har alltså längre avstånd mellan bete och flöte än djupet man fiskar på. Jag brukar ha omkring 50-60 cm överdjup.

Pencil flöten 
Linan spänns så att flötet står lite snett i vattenytan, när gäddan lyfter upp betet från botten så lägger sig flötet på ytan. Den här metoden är extremt känslig och du ser minsta pill.
Här kan man använda sig av enbart några blyhagel på sin uptrace som tyngd, så blir det knappt något motstånd när gäddan tar betesfisken och risken att den spottar är avsevärt mindre.

Tackel med blyhagel
Här är en bra förklaring på hur det hela ser ut, även denna på Engelska. Deadbait Rig.

Nappalarm

Något som underlättar vid statiskt deadbait fiske är ett nappalarm. Anledningen till det är att oftast fiskas det med flera spön och då kan det vara svårt att ha kontroll på flötena. Sen kan det vara rätt skönt att kunna slappna av lite i stolen med en kopp kaffe. Fast det är inte nödvändigt med ett larm, det går såklart att förlita sig på flötet/flötena.
Man kan även fiska utan flöte och förlita sig helt på nappalarmet, då använder jag mig av running riggen, när gäddan lyfter betet och simmar iväg så signalerar larmet om napp. Du tappar dock känsligheten från pencil flötet om gäddan bara lyfter upp betet väldigt försiktigt.
Nappalarm finns det många olika modeller av från det allra enklaste till de riktigt dyra. Vid gäddmete går det bra med enklare varianter.
Ett tips på ett bra larm är Wychwood Signature Bite Alarm, på detta larm går det att ställa ton, volym och känslighet, och just känsligheten är perfekt att kunna justera efter väderförhållanden man fiskar i.
Dessa larm finns i både 2 pack eller styckvis, ni hittar dom här.

Drop arm indikator

Någon form av drop arm indikator är nödvändig för att kunna ha bygeln öppen på din rulle så det skapas så lite motstånd som möjligt när gäddan tar betet.

Mina drop arms
Indikatorn ska fästas på din bakre bankstick, sen får spö och rulle justeras så det hamnar i nivå med indikatorn. Sen sätter man linan i klippet eller låsningen och spänner upp linan så pass att indikatorn sitter precis under spolen på rullen. Jag länkar till ett klipp där det visas hur drop armen ska sättas upp, tyvärr ingen bra bildkvalité. I klippet används det en drop arm som är kopplad till ett larm som sitter på bakre banksticken. Men drop armen sitter på samma vis även om larmet sitter på främre banksticken.

Det finns lite olika modeller av dessa drop arms.
Jag använder två varianter, en är från Fox med en justerbar vikt på så jag kan ställa in den efter olika förhållanden, finns även drop arm utan justerbar vikt. Den andra som syns på bilden har jag gjort själv ifrån en nappindikator eller hanger som används till karpfisket. Jag har bara plockat bort kedjan som satt där från början och bytt ut mot ett snöre så jag fick rätt längd, sen satte jag dit en krympslang över snöret för att göra den lite styvare. Anledningen till att jag har två olika är att den från Fox med justerbar vikt passar sig bättre till running rig set up medans min hemgjorda fungerar perfekt till pencilflötet ihop med några blyhagel på uptracen då den inte väger så mycket.
Här fungerar också drop arm indikatorn utan justerbar vikt utmärkt.
När gäddan väl plockar upp betet och simmar bort ifrån dig så lossnar linan från klippet, indikatorn faller ner och larmet tar ton. Skulle gäddan simma emot dig så åker indikatorn nedåt fast med linan kvar i klippet och larmet tar ton. På så vis ges indikation att man har napp oavsett vilket håll gäddan simmar.

Betesfiskar & tips kring betesfisk

När det kommer till betesfisk så finns det många varianter och de flesta arter fungerar. Men det som kännetecknar just deadbait mete är saltvattensfiskar, sill, strömming och makrill är de vanligaste som används. Självklart går det även bra med mört, sarv med flera. Anledningen till att saltvattensfiskar fungerar så bra är att dessa är väldigt feta och oljiga vilket gör att de sprider större doftspår i vattnet som gäddan snabbt känner. Ett tips är att ta en kniv och skära några snitt i sidan på betesfisken för att snabbare få ut doftspåren. Använder man stora betesfiskar som makrill kan det vara bra att dela dessa på mitten så sprids dofterna snabbare och du får två beten av en fisk. Är betesfisken lite mindre räcker det att bara skära av huvudet för att få samma effekt.

Styckfrys betesfisken och se till att den är rak så blir det enklare vid utkast
När betesfisken tacklas sätts den främre kroken på sidan eller uppe vid nacken och den nedre sätts nere vid stjärtspolen

Tacklad sill
Ett annat tips är att använda en spruta och oljor från till exempel lax, tonfisk eller lever.

Laxolja & väl använda sprutor
Min favorit är laxolja.
Man tar 1 ml olja i sin spruta och sprutar in det på ett par ställen i din betesfisk precis innan du ska kasta ut. Detta sprider sig sen i vattnet och det är något som verkligen får gäddorna att komma igång.
Det går även att poppa upp betesfisken från sjöbotten med hjälp av din spruta. Fyll upp den med luft och stick in nålen precis under skinnet på din betesfisk och tryck in lite av luften. Testa sen i vattenkanten så du ser hur mycket den lyfts upp, det får inte bli för mycket så den lyfter upp hela tacklet. Man kan även använda sig av bait poppers som är bollar gjorda av skumgummi med hög flytförmåga för samma effekt.

Bait poppers  i olika färger
Dessa kan sättas direkt på ditt tackel mellan krokarna eller gör en förlängning på tacklet så bollen hamnar ovanför den sista kroken. På så vis kommer betesfisken att stå upp en bit över botten, det kan vara riktigt effektivt framförallt om det är gammalt sjögräs eller annat på botten.
Jag länkar till ett klipp på hur en förlängning kan se ut till ditt tackel.


De flesta betesfiskarna har ganska så tunt och ömtåligt skinn, du vill inte heller sätta krokarna för djupt i betet då det kan bli sämre krokningsförmåga vid napp. Det här skapar problem vid utkastet då det finns en risk att betesfisken släpper från tacklet, det finns lite olika lösningar på problemet och jag tar upp ett par varianter här. Det första och enklaste sättet är att trä över ett gummiband så det sitter mellan krokarna, fungerar bra om man inte ska kasta allt för långt.
Det andra är att använda sig av Dead Bait Casting Clips, dessa är designade för att se till så betesfisken sitter kvar vid utkast.

Deadbait casting clips från Fox
Bra beskrivning på baksidan
Det finns en väldigt bra beskrivning på baksidan hur dessa ska användas.
Det som behövs är en bit nylonlina och en betesnål.
Gör två öglor på nylonlinan, en i varje ände.
Stick betesnålen igenom betesfisken nere vid stjärtspolen och dra igenom ena öglan.
Trä sen igenom den andra öglan i den du drog igenom betesfisken och dra åt så linan sitter fast ordentligt i betesfisken.
Den andra öglan fästs i klippet på tacklet. Nylonlinan måste vara kortare än ditt tackel annars försvinner hela funktionen. För när öglan fästs i klippet kommer tyngden hamna på nylonlinan istället för krokarna i fisken. När betesfisken sen träffar vattenytan så släpper öglan från klippet och tacklet hamnar som det ska i vattnet.
Dessa casting clips är riktigt bra vid långa kast och jag rekommenderar er verkligen att testa dem.
Ett extra tips är att trimma ned fenorna på fisken så blir det mindre motstånd vid utkast och även mindre risk för trassel.

Mäskning & förmäskning

Att mäska din plats kan vara riktigt effektivt. Är en fiskeplats vald sedan tidigare så är det även lägligt att förmäska. När man fryser in sina betesfiskar så kontrollera dem noga, vissa kan vara i sämre skick, för små eller rätt mosade. Ta dessa till förmäskning istället, klipp ner dem i mindre bitar och kasta ut på din plats eller skjut ut dem med en slangbella. Gör detta ett par dagar innan du ska fiska, det brukar locka in gäddorna och kan ge fler napp. Det går även bra att mäska när man kommer till sin plats, men släng inte ut så många bitar utan dessa ska bara fungera som doftattraktion runt din betesfisk. Vet du om att du ska återvända till din fiskeplats snart igen så klipp gärna ner några betesfiskar och mäska platsen innan hemresan.

Ett annat mäskalternativ är att slänga i några bollar vanligt mäsk för mört, även om man fiskar med dött bete så är det riktigt effektivt att locka in mörten runt din plats.

Fint mäsk från Swedbait
Men kasta inte ut bollarna med mäsk ovanför din betesfisk, ditt bete ska ligga i ytterkanten av den här mäskplatsen. Gäddan kommer snabbt märka av platsen och tar ofta det döda betet i ytterkanten, här rekommenderar jag att poppa upp betet lite.

Krokar, tafsmaterial & Uptrace

När det kommer till krokar så använder jag mig av Kamasan B990 i storlek 4 och 6 beroende på storlek av betesfisk. Har även testat storlek 8, personligen tycker jag den blir något liten. Men metar man efter gös skulle jag använda en 8. Dessa är inga speciella krokar till deadbait mete utan bara min personliga favorit.

Wire till mina tackel använder jag Drennan E-sox Piker Super Trace eller Drennan Esox Super 7 Wire i storlek 28 lbs. När jag använder crimps så är det Drennan slim crimps som passar till 28lbs. Samma som innan, mina personliga favoriter som fungerat mycket bra för mig.
Här finns det fler märken av wire material och tillbehör.
Längden på ens tackel styrs efter storleken på betesfisken, precis som jag nämnde tidigare med krokarna.

Uptrace är något som jag starkt rekommenderar att använda, den bör vara minst 15 centimeter längre än ditt tackel. Uptracen skyddar huvudlinan från gäddans tänder så det slipper bli linbrott. Som material till uptrace bör det vara en med coating, skyddande hölje. Det minskar risken att gäddorna ska skadas avsevärt än om man använder en vanlig 7 trådig stålwire som kan nöta och skära in i gäddan.
Här är en gammal fin film som förklarar uptracen och hur enkelt det är att tillverka den, men tänk på materialet.


Lina

Nylonlina är att rekommendera till detta fisket, då den sjunker bättre än flätlina, tål mer nötning vilket minskar risken för linbrott mot någon sten till exempel. Jag använder 0.35-0.40 mm, en bra lina är Gardner Hydro Tuff, här får man många meter bra lina för en mindre summa pengar.

Banksticks & klykor

Banksticks är ett måste om larm och drop arm ska användas. Utnyttjas bara ett flöte kan man sitta och hålla i spöt eller lägga det på marken. Det sistnämnda är inget jag rekommenderar utan ett par banksticks kommer underlätta extremt mycket. Jag använder Wychwood Mole Drive Stick, dessa går att skruva ner i marken så de sitter stadigt. De är även teleskopiska så det går att justera höjden på sin setup. Jag använder de som är 45 cm i originallängd.

Man behöver även en klyka eller rodrest som håller fast ditt spöhandtag på din bakre bankstick, det finns flera modeller där vissa nyper runt så spöt sitter fast och andra där spöt bara vilar i klykan.
I den främre banksticken används oftast ett larm, men det finns även klykor att köpa, du hittar flera olika varianter här.

Spö & rulle

När det kommer till spö så fungerar ett haspelspö med kasstvikt på 50-100 gram, allt handlar såklart om hur stor betesfisken är och hur långt ut man ska fiska. Sen finns det speciella spön till just gäddmete med en aktion som gör att det är lättare att kasta ut betesfisken. Används karpfiskespön eller säg ett 9 fots haspelspö så finns det en risk att man snärtar iväg betesfisken vid utkast och man får veva in och sätta dit en ny.
Själv använder jag Wychwood Agitator Bait Rod 10fot 2,75lb, dessa spön är riktigt bra till ändamålet, man kan gå upp till 12 fot i längd om man fiskar mycket från land eller vill ha ett grövre spö då dessa ligger på 3.00lb.

Grymt spö att drilla fisk på
Sen kan 10 fot vara att föredra om man fiskar på trånga platser.
Wychwood spöna finns här.

En vanlig haspelrulle i storlek 4000-6000 fungerar alldeles utmärkt, det behöver inte vara någon baitrunner rulle då bygeln fiskas öppen.

Länktips

Metebolaget har ett bra utbud av predatormete tillbehör, spön och rullar så kolla gärna in hemsidan.
Swedbait har ett stort utbud av mäskprodukter i sin webbshopp som kan användas till att mäska in betesfisken. Men de har även banksticks, slangbellor m.m.

Avslutningsvis 

Statiskt mete med död betesfisk kan som sagt vara väldigt effektivt, många gånger blir jag överraskad hur snabbt gäddan är framme och nappar. Men som med allt fiske kan det även vara sega dagar, och just statiskt handlar om att nöta så flytta inte spöna för ofta eller veva in och kasta om. Låt det ligga ute minst 1 timme på din plats innan du flyttar eller byter betesfisk. Själv har jag haft spön ute i 5-6 timmar på samma plats innan det har nappat. Så länge du tror på din valda plats så brukar nappen komma tillslut, det är snarare tålamodet som man måste jobba med där.


Glöm inte att gilla sidan på Facebook Ensamvargens Fiske
Finns även på Instagram ensamvargensfiske

Skitfiske på er till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: