måndag 5 oktober 2015

Vad är det som händer

Jag är inne i en mörk period just nu. Jag vaknar på nätterna, kallsvettig, livrädd och känner mig iakttagen, jag tycker mig se gröna sjövargar som viskar det fula ordet i mitt öra. När jag ska försöka somna om ser jag bara flöten som ligger stilla, orörliga på en spegelblank yta i en gassande sol.
Det är hemskt, jag vet faktiskt inte vad det är som händer! Men jag hoppas förbannelsen bryts snart, annars kommer väl män i vita rockar och hämtar mig..
Även om jag lider av lätt sömnbrist och hör röster som viskar det fula ordet ska jag ge er en liten uppdatering om mitt senaste försök efter de gröna stygga sjömonstren.

Jag hade lite tid över på lördagsförmiddagen så packade bilen på fredagskvällen och gjorde i ordning frukost, laddade kaffebryggaren och ställde väckarklockan på 05:20. Innan jag somnade kollade jag de där väderapparna i telefonen. Såg lovande ut, mulet och framåt dagen växlande molnighet med svag nordvästlig vind. Den här natten sov jag gott, för jag skulle ju åka ut och fiska och ställa allt till rätta med att fånga en fin madam från djupet. Så några mardrömmar behövdes inte.

Klockan ringde på utsatt tid, och som vanligt när det är fiskedags kommer man snabbt ur sängen.
Jag var framme vid sjön lite efter 06:00 och möttes av en fin morgon, solen hade en stund kvar innan den skulle leta sig upp, men det började ändå ljusna lite.


Men som vanligt så hade väderapparna fel, inte många moln på himlen och ingen direkt vind. Aja tänkte jag, det kommer säkert lite vind om en stund och förhoppningsvis lite moln med.
Jag packade ner allt i båten och efter en stund var jag framme vid dagens första plats. ganska omgående åkte ett par flöten ut bakom båten och jag började sakta ro utmed en kant. Ekolodet visade 12,7 grader i vattnet och det var mycket småfisk vid ytan och här och var jagade abborrarna. Det var även gott om stim på ekolodet, så gäddorna borde vara i närheten tänkte jag. Efter knappt 10 minuter så slutade jag ro en kort stund för att leta upp kameran och knäppa några kort på soluppgången. Ska precis ta ett kort på flötena när det ena försvinner! Jag lägger ner kameran, lyfter ur spöt ur spöhållaren och ser hur flötet nästan dansar på ytan när gäddan simmar runt, flötet försvinner under ytan igen. Jag fäller bygeln och sätter in ett mothugg. Självklart lyckas jag dra ur betesfisken ur munnen på gäddan. Jag svär lite samtidigt som jag vevar in, kontrollerar betesfisken och ser att gäddan bara höll den i stjärtspolen så den nedersta kroken fick aldrig fäste. Typiskt!
Jag passade på att ta några kort innan jag lade ute betet igen och började ro.


Kaffet kommer fram, jag tar några årtag och driver sen sakta fram på den spegelblanka sjön och smuttar på det svarta guldet. Visst är det fint att få vara ute på sjön en sån här dag, men gäddorna brukar sällan vara på hugget, så jag hoppades fortfarande på lite vind och moln.


Klockan tickade på, solen stiger högre upp på himlen och de få moln som fanns har nu försvunnit helt. Den lilla vind som visade sig en stund har också försvunnit.


Jag glider in över en mindre djuphåla och ser lite fisk på lodet, och när flötet är precis vid kanten av hålan så börjar baitrunnern ticka. Jag fäller snabbt bygeln, ger det några sekunder och sätter in mothugg. Det tar stumt, sådär som bara en stor gren kan göra.. Självklart var det ingen gädda utan ett halvt träd som slukat min betesfisk. Efter lite trixande så släpper krokarna ur björkens käftar och jag kan fortsätta fiska. Jag nöter på ett tag till, äter mina mackor och sörplar i mig ännu mer kaffe. Men det enda som händer är att jag får besök av några turister på sjön som mest skramlar med sina prylar i en gammal aluminiumbåt och får bottennapp var tredje kast.
Vid lunchtid ger jag upp och åker hem, jag får helt enkelt inse att det blev ännu ett blankpass!
Det enda positiva med den här dagen var att man kunde se på löven att hösten ändå är här.
För när man kan sitta i T-shirt den tredje oktober ska man inte fiska gädda!


Gäddfiske ska inte vara bekvämt, det ska inte vara varmt, soligt eller mysigt. Nej det ska vara snålblåst, mulet och kallt. Det ska göra ont i kroppen att sitta i båten, men när man hör baitrunnern börja ticka eller när man ser flötet försvinna då blir man varm i kroppen. Så nästa gång det blir flötestrolling hoppas jag det blivit gäddväder ute.

2 kommentarer:

 1. Riktigt kul att läsa din blogg, keep up the good work!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Alltid skoj och höra att det uppskattas och jag kommer fortsätta dela med mig av både bra, mindre bra och riktigt usla fiskepass blandat med lite tips och annat skoj :)

   Radera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: