onsdag 30 september 2015

En dag i Blekinge

I måndags var det åter dags att styra bilen från Småland till Blekinge, nämligen till Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby. Det skulle metas med grabbarna på fiskevårdslinjen. Så när jag packat skolans minibuss med mina prylar och eleverna hade dykt upp styrde jag den mot Bräkneån.

Minibussen packades snabbt ur och vi tog oss till en grillplats som fick bli dagens "basecamp". Vädret var fint, och efter en kall morgon började graderna stiga till tvåsiffrigt så det kändes som det kunde bli en riktigt trevlig dag.

Dagens Basecamp
Efter jag plockat fram och fått ordning på mina grejer så fick eleverna prova på att blanda mäsk, vi gick igenom lite olika beten och tacklade upp feederspöna. När allt var klart och de var nöjda med sina mäskblandningar så skulle det såklart bli en fisketävling. Tävlingsreglerna var enkla, alla hade samma grundmäsk, sen fick de blanda ner pellets och/eller chilihampafrön och dofttillsatser efter eget önskemål. Alla hade samma sorts beten, nämligen majs, mask och räka. Sen skulle de fiska i 2 timmar innan det var dags för lunch. De spred ut sig utmed en sträcka av ån och började fiska för att se vem som skulle ta hem segern på störst fisk.

I väntan på napp
Jag själv gick runt och pratade lite med grabbarna och försökte ge lite tips. En riktigt trevlig förmiddag i det sköna vädret blev det, men fiskarna visade sig inte från sin bästa sida. Endast några pet på grejerna och ett par missade fiskar. Men precis innan det skulle brytas för lunch kom det upp en abborre modell väldigt liten. Fast det gav ändå ledningen i tävlingen då det var den enda landade fisken.

Grillen tändes och det blev korv och hamburgare. Några elever hade glömt mat, men de hade en snäll kamrat som bjöd på korv.

Vi satt och käkade en stund och grabbarna diskutera olika händelser i helgen men även en hel del fiske och fiskevårdslinjen. En trevlig lunch, men efter ungefär en timme så drog vi igång andra delen av tävlingen. Samma regler som tidigare, vissa bytte dock ut feederkorgen mot ett päronsänke och körde enbart mask på kroken i hopp om abborrar. Men tyvärr var fisket fortsatt segt under eftermiddagen, hela ån var väldigt stilla, svart och mystisk med väldigt lite rörelser i ytan. Men grabbarna kämpade verkligen på, de bytte platser och krokbeten men förgäves.

Det missades några mindre fiskar till under eftermiddagen och det enda som kom upp var en liten abborre som lurades på grunt vatten med en liten bit mask. Det tog några försök innan den blev krokad, men det är alltid spännande att se när fisken plockar upp krokbetet.

Vid 15:00 avbröts tävlingen och vi började packa ihop. Det hade ju ändå kommit upp fisk så en vinnare utsågs som fick ett litet pris som bestod av mäsk och Pescaviva majs, men såklart fick även resten av gänget priser, nämligen varsin mäskpåse.
Även om det blev en otroligt seg dag rent fiskemässigt så var det ändå väldigt trevligt och jag hoppas att eleverna tyckte det var intressant och att de lärde sig något. Sen hoppas jag självklart att de kommer ge sig ut och meta själva framöver, nu när de har eget mäsk också.

Jag vill även passa på att tacka Inge och Bosse från Fiskevårdslinjen och Blekinge Folkhögskola som erbjöd mig den här möjligheten i år igen. Alltid lika roligt att få åka ner till Blekinge och visa upp metet för eleverna.

Är man intresserad av att läsa fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola så finns det mer information här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: