söndag 16 augusti 2015

En vanlig hair rigg

Jag fick ett par frågor redan under sportfiskemässan men har även fått mejl där flera vill ha det förklarat hur man knyter en vanlig hair rigg eller knotless knot som knuten heter.
Så jag tänkte göra ett försök i det här inlägget och förklara den.
Jag tänker inte gå in på vilket material, krokstorlek eller annat som är bäst utan här ska jag visa hur man knyter. För att det ska bli så synligt som möjligt tog jag den största kroken jag hittade hemma och en tjockare monolina. Texter som är understrukna är klickbara länkar.

Det första man ska göra är att knyta en enkel överhands ögla. Tag ena änden av linan och lägg den bredvid en bit ned så linan ligger dubbel. Här får man öva lite tills man hittar en lagom längd för att göra en bra överhands ögla utan att behöva klippa bort en för stor bit av tafsmaterialet.


När linan ligger dubbel tar man tag där ena linänden ligger bredvid den andra delen av linan med ena handen och håller fast, sen tar man tag där linorna skapar en ögla med den andra handen och lägger linan så det bildas en cirkel.

Cirkeln ska se ut såhär

 Nu ska öglan igenom cirkeln som bildades, sen får man justera så inte öglan blir för stor genom att hålla fast i öglan och samtidigt försöka minska cirkeln tills man får en lagom stor ögla.

Öglan som pekar uppåt på bilden ovan ska igenom cirkeln till vänster

Igen så krävs här lite träning för att få till en bra ögla.
Den här öglan används till att sätta ett boiliestopp i så det är därför den inte får vara för stor, för den ska gömmas i krokbetet så det sitter fast ordentligt på håret.

Överhands öglan är klar


När överhands öglan är färdig är det dags att sätta dit krokbetet. Trä upp betet på en betesnål, fäst sen överhands öglan i betesnålen och trä på krokbetet.

Krokbetet är på plats och öglan är fäst i betesnålen så nu är det bara att skjuta ned majskornen på linan

Tag sen ett boiliestopp och trä igenom det i öglan, sen skjuter man försiktigt ner sitt krokbete mot boiliestoppet så det sitter fast ordentligt. Klipp sedan av stoppet om det behövs.

Boiliestopp på plats igenom öglan och avklippt


Nu är det dags att justera krokbetet på kroken, börja med att trä igenom linan ovanifrån genom kroköglan.


Det brukar vara bra att ha krokbetet vid böjen på kroken så för enkelhetens skull placerar jag det där.


Håll fast kroken och krokbetet med en hand och ta sedan linan med den andra handen och börja snurra linan runt krokskaftet nedåt. Men se till så linan snurras mot den fasta sidan av kroköglan.
Snurra linan 5-8 varv, antal varv styrs av krokstorlek och grovlek på tafsmaterialet och vad man själv tror och tycker. Snurra sen tillbaka upp mot kroköglan 1-2 varv.Fasta sidan är till vänster, börja aldrig snurra linan mot skarven som syns på höger sidan av kroken


Börja snurra linan runt krokskaftet och snurra den nedåt


Så här ska det se ut när man snurrat klart

Tag änden av linan och trä den igen ovanifrån igenom kroköglan.

Håll fast den snurrade linan med fingrarna ordentligt och trä sedan igenom linan ovanifrån

Precis innan man drar åt knuten fuktar man lite på kroköglan.
Nu sitter krokbetet fast på håret precis vid böjen och kroken sitter fast i linan ordentligt.
Nu är det bara att knyta den andra änden av linan i ett lekande och en vanlig hair rigg är knuten och klar att användas.

Färdig hair riggJag hoppas det här hjälpte lite för er som inte fått kläm på hair riggen tidigare.
Köp några olika storlekar av krokar och en monolina i 0.20 eller liknande och börja öva så sitter den snart i ryggmärgen och ni kan börja knyta andra riggar eller göra egna små ändringar för att kroka fisken. Är någonting det minsta oklart så dra iväg en kommentar eller ett mail så ska jag försöka förklara ännu lite bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: