onsdag 1 juli 2015

En vindstilla söndagsmorgon

Den här våren och början av sommaren har det antingen blåst halv storm, regnat eller bara varit allmänt höstväder i juni! Väderprognoserna stämmer sällan eller så byts det från sol och varmt till regn och storm på någon timme. Så jag hade inga förhoppningar om att helgen skulle vara något annorlunda, men jag planerade ändå in ett morgonpass i söndags.

Jag valde att tackla upp ett feederspö och hålla det väldigt simpelt, mäsket bestod av 3/4 Swedbaits karpkung och 1/4 krillkung, 1 burk med majs och lite chilihampafrön. Jag toppade det hela med lite flytande tuttifrutti och coconut.


Sen fiskade jag med en platt method feeder och ett KD hair-riggat flytande majskorn som legat i en flaska med Essentials klassiska doft Shellfish B5 från Enterprise Tackle som krokbete.

Jag gick upp vid 03:30 och kollade ut genom köksfönstret och det såg faktiskt ut som väderprognosen stämde, det till och med var åt det bättre! Det var vindstilla och en del luckor i molntäcket, så jag packade snabbt ner min termos och mackor i väskan och körde iväg till sjön. Där möts jag av en nästan röd morgonhimmel och molntäcket är på väg bort, en spegelblank yta på sjön med endast vak från fiskarna som bryter spegeln. Magiskt!


Det tog inga längre tider att få ihop grejerna så strax efter 04:00 var jag igång och fiskade. Direkt efter första kastet när jag står och sänker linan så känner jag ett distinkt drag i spöt och jag krokar på ren reflex, men tyvärr lite för snabbt så fisken släpper. Bara att fylla på nytt mäsk på feedern och sen kasta ut igen. Efter ett par minuter så får jag ett par pet i spötoppen och strax efter en rejäl böj och fast fisk. En sedvanlig brax har plockat upp mitt majskorn som sitter perfekt krokad i underläppen.

Jag kastar ut igen precis vid en kant av näckrosor och det dröjer nog inte mer än 30 sekunder så får jag indikationer i spötoppen, efter några pet så böjer sig spötoppen ordentligt och jag krokar ännu en brax. Efter den andra braxen så blir det något lugnare så jag hinner med en kopp kaffe, när jag vippat i mig den sista klunken så utan förvarning böjer sig spöt ordentligt och ännu en fisk är krokad. Galet roligt med platta method feeders ihop med ett feederspö då fisken stormar iväg när de boltar mot tyngden.
Det fortsätter att nappa stadigt under hela morgonen men vid 06:30 så får jag ett par små pet på spötoppen och i nästa sekund flyger nästan spöt ur klykan och dagens första sutare stormar iväg in bland näckrosor och vass, men efter lite trixande så lyckas jag få den i håven. En fin sutare som efter ett par kort får simma tillbaka igen.


Solen värmer gott där jag sitter i min stol, jag försöker dricka lite kaffe och äta några mackor men jag hinner knappt få i mig något. Det är bra med aktivitet hela tiden och det går inte många minuter utan att spötoppen rör sig och snart har jag krokat ännu en brax.

Gott i solen men fullt fokus på spötoppen

ännu en fisk krokad
Efter några timmar till med bra aktivitet och en del tappade fiskar, men många krokade kan jag summera morgonen till 19 landade braxar och 1 sutare. Jag tappade tyvärr en sutare mot slutet men vad gör det när man har haft ett fantastiskt roligt fiske på en spegelblank sjö. Ibland kan faktiskt väderprognoserna stämma!


2 kommentarer:

 1. Du är morgonpigg du! Härlig morgonbild. Ska försöka på Id någon dag, några tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det kommer till fiske är det aldrig jobbigt att gå oavsett klockslag :)
   Id är en art jag inte fiskat efter än så har tyvärr inga bra tips, men gå gärna med i Facebook gruppen Passion för Mete om du har ett facebook konto och fråga där. Finns många duktiga metare i den gruppen som säkert kan hjälpa dig med tips kring id fisket. Här är en länk. https://www.facebook.com/groups/999462873403242/

   Radera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: