måndag 6 juli 2015

Äntligen ett besök vid ån

Den här våren blev det mycket arbete hemma med huset och andra saker, som till exempel dåligt väder, som tagit tid ifrån fisket. Jag har mest tagit korta morgon/kvällspass vid sjön hemma när det har passat, men i torsdags efter jobbet var det äntligen dags för ett besök vid ån igen.

Jag knöt upp nya riggar, fixade med spön och preparerade beten på onsdagkvällen, jag var rejält taggad. Torsdagens arbetspass gick relativt fort även om man hade fiskefeber och bara ville komma iväg. Men vid halv fem på eftermiddagen var jag framme vid ån, mäsket blandades vid bilen och sedan var det bara att börja gå till min tänkta plats för dagen. Efter lite slagsmål med högt gräs, brännässlor och buskar kunde jag tillslut trampa upp en plats vid åkanten och tackla upp. Strax efter klockan fem kastade jag ut min rigg och spände upp linan, sen satte jag mig i stolen och började förväntansfullt stirra på spötoppen. Solen värmde på rejält, men jag valde en plats bredvid ett buskage så snart fick jag lite skugga vilket var välkommet. Efter knappt femton minuter så ställer jag mig upp för att plocka fram kameran ur väskan, då ser jag i ögonvrån att spötoppen börjar hoppa frenetiskt, jag kastar mig fram och lyfter spöt. Fast fisk, rejäla knyck och någon rusning senare kan jag så omsluta en mindre färna med håvnätet. Jag krokar av och låter fisken vila en stund i håven medan jag sätter upp kameran. Efter några bilder så får den återigen vila sig lite i håven innan den snabbt försvinner ner mot botten.

En mindre färna på ca 1 kilo som bjöd på en roligt fight
Det kändes riktigt fint med ett snabbt resultat. Mäsket jag använde för dagen var 50/50 av Idkung och Champion+ plus krill från Swedbait. Sen tillsatte jag chilihampafrön, pellets i olika storlekar från Karpfiskebutiken och lite rens från räkor. Betet jag använde var hela skalade räkor som jag hade kokat i 3 minuter i saltat vatten kvällen innan.


Efter färnan simmat tillbaka så satte jag dit en ny räka på kroken, fyllde feederkorgen och kastade ut vid samma plats igen. Jag slängde i ett par bollar med mäsk, men även ett par nedströms för att mäska upp ännu en plats. Sen satte jag mig i stolen och började förväntansfullt stirra på spötoppen igen. Det tog inte lång tid innan ett par pet syntes, jag satt på helspänn och var redo för minsta knyck. Efter någon minut kom det så ett par gungningar och jag krokade, men lika snabbt som jag kände motståndet så släppte den. Ett par svordomar senare så rättade jag till räkan på kroken och fyllde korgen med godis till fiskarna. Jag fortsatte mäska upp min andra plats medan jag väntade på napp, men tyvärr så lugnade det sig.
Så vid halv sju valde jag att sätta på en ny fräsch räka och kasta ut vid min andra mäskade plats. Det tog knappt två minuter så gungar det till rejält en gång i spötoppen men inget på kroken när jag lyfter spöt. Typiskt, men det var fisk på platsen så snabbt ut igen och jag hinner knappt lägga ner spöt i klykan innan det gungar till bra ett par gånger och jag lyfter snabbt. Fast fisk, och nu går det tungt. Fisken går och trycker vid botten med långsamma knyck så det känns som en bra fisk men absolut inte någon färna. Efter en stund så lyckas jag pressa upp den till ytan och jag kan styra in en brax i håven. En riktigt mörk fin arg krigare som knappt ville vara med på bild, men lyckas tillslut även om det inte blev de bästa. Jag mätte den till 58 cm och en vikt på 2203 gram. Ett nytt personbästa på brax för min del, så glad som en lärka ser jag den simma tillbaka ner mot botten igen!

Tyvärr blir inte alltid bilderna de bästa när man är själv
Efter jag vinkat farväl och på återseende så kramar jag åter några bollar med mäsk och kastar ut på mina platser, sen är det bara att kasta ut igen. Inget händer på femton minuter så jag plockar fram termosen och mackorna och njuter i det fina vädret. När inget har hänt på ytterligare femton minuter så plockar jag fram mitt andra spö och tacklar upp det på samma vis som det första.
Först sätter jag dit följande komponenter på min huvudlina flötesstopp, glidhake, flötesstopp, gummikula, tailrubber. Sen knyter jag dit en Kvik Lok Swivel och sen hakar jag dit min rigg som består av en Anti Tangle Sleave, ca 50 cm fluorocarbon och en krok av modell Kamasan B983 storlek 6. Anledningen till att jag använder en tailrubber över mitt lekande är för att skydda knuten. Valet på Kvik Lok Swivel är för att det ska gå snabbt och smidigt att byta ut rigg om kroken blir slö eller för att ändra längd på riggen.


Båda spöna står nu i sina klykor, jag slänger i ett par bollar med mäsk och dricker sen mer kaffe. Myggen börjar komma fram men det är ändå inte så farligt och myggsprej löser en del av problemet. Det är lugnt i ytterligare 30 minuter och jag kastar om båda spöna. Sen tar det bara någon minut så får jag ett par riktiga darr i ena spötoppen, lyfter spöt men återigen går fisken fri. Kändes som en mindre fisk men jag kastar snabbt tillbaka. Samma sak upprepar sig sedan några gånger så jag förmodar att det var småfisk som drog i räkan. Klockan går och jag spanar och letar efter aktivitet av fisk, men det fortsätter att hålla sig lugnt.Vid halv elva får jag se mig besegrad, jag kan inte stanna längre om jag ska hinna få någon timmes sömn innan det är dags för arbetsdag igen. Men även om det bara blev två fiskar upp så blev det ändå ett nytt personbästa på brax, en art jag aldrig riktat något fiske efter. Så det börjar bli dags att ge det ett seriöst försök, så kanske det kan komma upp någon ännu större från ån.

Till sist så vill jag bara påminna er om att gilla min Facebook sida här för att få lite tips på Youtube filmer, produkter med mera. Men även få information när bloggen är uppdaterad.
Följ mig gärna på Instagram också, sök på @ensamvargensfiske eller klicka på länken här.

2 kommentarer:

Configuration After installing, you might want to change these default settings: