tisdag 23 september 2014

Nu är det höst

Tanken var att första höstpasset efter gädda skulle ske i oktober men suget blev för stort så förra veckan plockade jag fram gäddmeteprylarna och började gå igenom tackel, flöten mm. Krokar kontrollerades och vissa slipades till så de åter blev sylvassa.

Planen var att komma iväg på lördag morgon och som vanligt så kollar man vädret flera dagar innan och bara hoppas att det inte ska ändra sig, men det lovades uppehåll och mulet väder med 15 grader och lätt vind. Så det kändes rätt ok.

Fredag kväll tacklades spön upp, väskor packades och nu var suget rejält att få komma ut och stirra på ett par flöten.

Klockan ringde 05:15 och som vanligt när det är fiskedags så studsar man ur sängen med ett leende på läpparna. Kaffebryggaren fick göra sin grej och sen var man redo för avfärd. Möttes av en tjock dimma när man gick ut, inte riktigt vad de hade lovat. Väl framme vid sjön så packades bilen ur och ner med allt till båten och efter en stund var man ute på vattnet. Spöna gjordes i ordning och snart så låg ett par flöten ute, goa tider!

Flöte på väg ut bakom båten
Klockan var ungefär 07:00 när allt var klart och jag började sakta ro över en av "djuphålorna" i sjön, djuphåla är nämligen att ta i då sjön inte är djupare än 5-6 meter och medlet är ca 3 meter. Såg en del betesfisk på ekolodet och temperaturen visade ca 16 grader, kändes rätt ok. Efter ungefär en timme så knarrar det till i ena baitrunnern och flötet dyker under, plockar upp spöt och ger fisken lite lina och ska precis sätta in ett mothugg när flötet kommer upp igen, gäddan har spottat.

Ut med grejorna igen, dimman verkar inte lätta i första taget denna morgon.

Flöte på släp i dimman
Kaffe och mackor smakar fantastiskt gott medan man guppar fram i båten, och det är ändå rätt mysigt när dimman ligger tät.

En av många små öar uppenbarar sig i dimman
Klockan börjar närma sig 10:00 jag glider in mellan land och en mindre ö där det blir ca 4 meter djupt, baitrunnern tar ton och flötet försvinner en kort stund och kommer sen tillbaks till ytan men börjar vandra snabbt i sidled, jag ger lite lina och sen sätts mothugget in. Fast fisk och efter en odramatisk fight så kommer en gädda i 3 kilos klassen upp till båtkanten, krokar av den i vattnet så den snabbt får friheten åter.
En liten gädda men skönt att man slapp bli det där fula ordet första turen för hösten.

Tackel efter gäddkäften
Bara till att byta tackel och på med ny betesfisk och sen släppa ut igen, nu börjar dimman lätta och vinden mojnar rejält, sjön blir spegelblank.

Vackert!
Härligt att titta på men inte lika hett gäddväder
Kaffet kommer fram igen och jag fortsätter ro runt på den spegelblanka ytan, ytterligare en timme har gått när vänstra flötet gungar till och rullen tar ton men hinner ens inte ta upp spöt innan flötet kommer upp, spottat igen.
Bara att få ut grejorna igen och fortsätter ro runt ett par timmar till, men tyvärr händer det inget mer, vinden är frånvarande och solen kommer fram de sista trettio minuterna.

De två spottade nappen kom från samma flöte där betesfisken var på 1,5 meter under ytan och gäddan som jag fick upp kom på andra spöt där betesfisken var på knappt 3 meter.

När det gäller levande eller död betesfisk så finns det många diskussioner kring vad som är lagligt och moraliskt rätt eller fel, jag kommer inte säga vad som är rätt eller fel här utan det är upp till var och en vad man väljer att göra och tro på. Jag kommer bara ge tips vad jag använder till mitt fiske.

Det jag använder mest vid flötestrolling är död sill vilket jag haft ett bra resultat på, fäster man bakre eller mittenkroken beroende på tackel så sillen blir något böjd som en banan så snurrar och rör den sig lite mer vilket kan vara avgörande vissa dagar.
Kan helt klart vara värt att ge sig ut till fiskhandlaren och köpa på sig några kilo död sill, det går bra att frysa in dem så har man alltid betesfisk. Se bara till att packa in sillen i plastfolie och styckfrysa samt att de får ligga på en plan yta så att de är raka och fina.

Stor död sill, grymt bra bete 
Skitfiske på er till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Configuration After installing, you might want to change these default settings: