onsdag 11 november 2015

En härlig lördag

I lördags blev det ytterligare ett besök vid ån för att se om det var några fiskar vakna.
Vädret var perfekt, mulet med lite tunt regn som hälsade på ibland. Den här gången tog jag med två spön där jag riggade det ena för att se om någon färna ville nappa. Det andra spöt riggades med en mindre krok och en feederkorg fylld med godsaker som förhoppningsvis skulle locka mört och björkna till hugg.


Jag var på plats vid åtta, och det tog inte lång tid innan första spöt kastades ut i den djupare delen av ån för att se om det fanns någon mört eller björkna där. Medan jag fixade till mitt andra spö ser jag ganska omgående lite aktivitet på spötoppen. Efter knappt en minut böjer sig toppen ordentligt och jag krokar, en mindre mört hade plockat upp mitt bete. Efter den fått simma tillbaka igen fixade jag till det sista med mitt färnaspö och kastade ut.
Jag satte sen på nytt bete och fyllde upp feederkorgen och kastade ut i hålan igen. Nu tog det knappt 10 sekunder innan spötoppen böjde sig rejält. Fast fisk och nu känns det som en lite bättre. När jag först ser den i vattnet ser det ut som en liten brax, men väl framme vid håven ser jag att det är en fin björkna. Jag tar några snabba kort på den och vikten stannar på 502 gram, så en bra början på fiskepasset.


Fisket fortsätter att vara bra med många napp, det kommer upp flera mörtar i 300-400 grams klassen men tyvärr ingen större, jag får även en ett par björknor till men ingen som är större än den första.
Jag nötte även på med mitt färnaspö, men tyvärr gav det inget denna gången. Jag hade några pet och ett par spöböj men ingen fisk krokad. Så det kunde lika gärna ha varit någon mindre fisk som drog lite i räkan.

Men det var en väldigt fin lördag utmed ån med många napp, det gick nog aldrig mer än fem minuter utan något pet på grejerna vilket var riktigt skoj då det ändå är november.

Till sist, glöm inte tävlingen jag har på Facebook, den pågår till söndag så det är några dagar kvar.
Ni kommer till tävlingen här.


9 kommentarer:

 1. 48 st exakt. tomba semispecimen

  SvaraRadera
 2. det är en braxen! ingen björkna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Max,

   Ber om ursäkt för det sena svaret.
   Mina bilder blev inget vidare den här gången, tyvärr. Så det går knappt se att det är en björkna utan liknar mer en braxen. Jag fick till ett par bättre bilder som jag tänkte använda till en annan grej i framtiden men borde kanske använt dem direkt :)
   Men för att vara på den säkra sidan så kontaktade jag Nicka på Sportfiskarna och bad dem kolla bilderna och ge ett utlåtande vilken art det var och de bekräftade att det med största sannolikhet var en björkna.

   Här är svaret i sin helhet:
   Vi är tämligen säkra på att det är en björkna. Om den sedan råkar ha gener från en braxen t ex , lite längre tillbaka i familjeträdet är svårt att veta.
   Men av det vi kan bedöma utifrån fotona verkar det vara en björkna.

   Med vänlig hälsning
   /Nicka Hellenberg
   SPORTFISKARNA

   Radera
  2. ok, det var noggrant :) kul att du kollade upp detta! bilde rkan vara missvisande ibland, absolut! grattis till en finare björkna :) var du i mitt gamla hem Helige? :)

   /Max

   Radera
  3. Ja det är ett problem när man tar bilder själv, ibland blir det inte som man tänkt sig :) Självklart ville jag kolla upp det Var så bombsäker där vid ån, men sen när du skrev blev jag fundersam och tänkte att det är lika bra att undersöka det närmare för att vara lite säkrare :) Helige stämmer bra, så får väl bli att söka efter några större exemplar av de fina björknorna.

   /Christian

   Radera
  4. Ja, då är ån helt rätt adress :)
   skitfiske

   Radera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: