måndag 1 juni 2015

Pompom fiske

Jag har sagt det innan men säger det igen, det är något speciellt med morgonfiske. Att vara vid vattnet och se en ny dag vakna till liv ger ett lugn för själen som fler människor borde uppleva. Men de flesta väljer nog att sova än att gå upp kl 03:00, fast för min egen del går jag med lätthet upp för att få spendera några timmar vid vattnet.


I fredags valde jag att ställa klockan på 03:00 för att fiska några timmar innan jobbet. Planen för morgonen var att fiska med method feeders vilket är otroligt roligt och effektivt. När jag fiskar i insjöar på ett djup mellan 1-3 meter använder jag mig av Fox In-Line Carp Feeder på 28 gram, dessa finns hos Metebolaget. Sen har jag en kort tafs på 7-10 centimeter som jag knyter i en Ring Swivel för att få en bra rörlighet på riggen, både Korda och Gardner har bra Ring Swivels. Fakebeten från Enterprise Tackle är perfekt till detta fisket, man kan använda ett flytande majskorn eller pellets, olika skins som man kan fylla upp med paste eller varför inte maggots. Men jag använder även pompom-bollar som bete. Jag läste om pompom-bollar första gången i tidningen Metemagasin, som tyvärr inte ges ut längre och blev direkt intresserad. Här finns det möjlighet till experimentlusta, man kan till exempel sätta 2 små bollar på en hairrigg eller som här 1 mindre röd pompom-boll och ett sjunkande majskorn som balanserar upp det riktigt bra.


Pompom-bollar finns att köpa lite överallt men framförallt på hobbybutiker som Panduro och de kostar inte många kronor, så köp på dig några paket och börja experimentera!
Sen kan man även dippa dessa bollar i vätskor som de suger upp ordentligt och sen sprider länge i vattnet, riktigt effektivt!

Som mäsk till mina method feeders använde jag en mix av krillkung och Super Method Mix Classic från Marcel Van Den Eynde från Swedbait. Super Method Mixen binder otroligt bra och fungerar egentligen som den är i sig själv, men jag har ett stort förtroende för Swedbaits krillkung så jag blandar nästan alltid ner en del av det i alla mina mäskblandningar.
Sen blandar jag i majs, chilihampafrön och pellets. Tips på bra pellets är Massive baits Red halibut och krill från Karpfiskebutiken.


Vid 04:00 hade jag fått båda mina method feeders i sjön och spöna låg i larmen, jag satte mig ner i stolen och drack kaffe och nöjt av morgonen och solen som så sakta började smyga sig upp.


Det var en del aktivitet i ytan så jag behövde inte vänta länge innan det började pipa i mina larm, oftast så brukar det pipa någon gång när fiskarna hittar fram och börjar böka i mäsket så man får inte vara för snabb på spöna. Efter ungefär 30 minuter så får jag några stadiga pip och hangern börjar dansa, lyfter spöt och fast fisk. Efter en kort stund kan jag lyfta upp en brax på mattan. Inget monster som vanligt utan de väger runt 1-1.5 kilo. Men det är alltid roligt att få napp även om det är sutaren jag vill få i håven. Kramar en ny boll runt min feeder och kastar ut igen.


Dags för mer kaffe och ett par mackor i den fina soluppgången, riktigt gott.


Efter ungefär 20 minuter så får jag ett klassiskt dropback och hangern faller ner och nästa brax är krokad, pompom-riggen fungerar utmärkt och kroken sitter i underläppen som man vill.
Jag krokar av fisken, kastar ut igen och placerar spöt i rodpoden.


Nu börjar även fåglarna vakna till liv och röra sig på den spegelblanka sjön, änder, svanar och gäss gör sig hörda. När jag sitter där och spanar på fåglarna så tar ena larmet ton men blir snabbt tyst igen tyvärr.


Efter 45 minuter så vevar jag upp båda spöna och kramar nya mäskbollar och dippar om mina beten, sen kastar jag ut igen. Händer det inget på 30-45 minuter så är det värt att få ut nytt mäsk och på så vis få igång fiskarna igen. Efter bara någon minut så boltar nästa brax och när jag står där och drillar den fisken så får jag napp på andra spöt, larmet piper i en stadig ton och linan lämnar rullen men tyvärr så kliver den fisken av precis när jag lyfter spöt. Men en brax ligger i håven och får syna mattan en kort stund.
Bara att göra om samma procedur igen, krama nya mäskbollar, dippa betena och kasta ut.
Sen blir det mer kaffe och mackor, nu värmer solen gott men vinden gör sig påmind fast än så länge svagt. Det går en tid och jag hinner kasta om ännu en gång och när jag kollar på klockan är den 07:45, då börjar hangern dansa och larmet tjuta och snart har jag krokat av ännu en brax. Efter det så börjar det bli dags att lämna det lugna livet vid vattnet och återvända till jobb och andra måsten. Men snart är jag åter tillbaka för några timmars morgonfiske!

5 kommentarer:

 1. Underbara foton och bra skrivet som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christian! Kul att det uppskattas :)

   Radera
 2. Inspirerande !!
  Om du kommer till ett nytt vatten som du vet håller brax, vad är det första som du gör ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar inlägget Karl-Johan Hagström!

   När jag kommer till ett nytt vatten brukar jag alltid försöka gå runt och kolla efter bra platser och se om jag kan se någon fisk i rörelse.
   Ibland finns det bara ett fåtal platser man kan fiska från land och får då snällt hålla sig till dessa.
   Men finns det många möjligheter så använder jag mig av ett flöte och ett sänke för att kolla bottenförhållanden och djup.
   Du kan se mer förklarat hur man gör detta i det här klippet. https://youtu.be/jxWPLMYlUYw
   Men när det kommer till de flesta bottenlevande arterna brukar man hitta dessa i eller i närheten av näckrosor, vass och annan vegetation. Så börja där om du inte vill lägga ner tid på att leta platser och kolla djup och botten med flöte och sänke.

   Är det något mer du undrar över är det bara att skicka ett mejl till mig på ensamvargensfiske@gmail.com

   Radera
  2. Stort tack för tipsen, de kommer att bli välbehövliga i helgen!
   Fortsätt med dina härliga blogginlägg..
   Skitfiske.

   Radera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: