söndag 9 november 2014

Bästa fisket

Vill börja med att tacka www.fiskenyheter.se för att de tycker så pass bra om min blogg att den numera syns där. Så kolla in sidan om ni inte redan gjort det och passa på att kika in resten av alla duktiga bloggare på sidan!

Så nu till överskriften, har jag haft mitt bästa fiske?
Nej mitt bästa fiske har jag inte haft utan det är det jag planerar, för hade jag haft mitt bästa fiske redan hade det nog varit svårt att motivera sig. Det är förväntningarna, planerna och drivkraften som gör att inför varje fiskepass tänker jag att det kommer bli det bästa, men vill man verkligen uppleva det?
Svår fråga som man antagligen inte kommer få ett bra svar på utan det hänger på sin egna inställning.

Förra veckan var det återigen dags för ett flötestrollingpass. Som jag skrev ovan så planerade jag mitt bästa fiske i huvudet, vädret såg lysande ut med syd syd/västlig vind på ca 5 m/s och växlande molnighet. Batteriet till ekolodet var fulladdat, skinkmackorna gjordes på färskt bröd, kaffet kom från ett nyöppnat paket och spön, krokar, knutar och rullar kontrollerades. Allt var perfekt och jag var taggad till tusen!
Klockan sju på söndags morgonen släppte jag ut flötena bakom båten, känslan i kroppen var på topp.

Härlig morgon för flötestrolling
Driver sakta fram med en kopp kaffe i handen, ser bra med betesfisk på ekolodet och tänker att snart lär flötet dyka. Efter en kort stund får jag ett par knyck i spötoppen och flötet gungar till lite, men det händer inget mer. Jag låter det ligga kvar någon minut men tyvärr förblir det stilla så jag vevar in och möts av en sargad sill. Det går inte att vinna varje gång så bara att tackla om och släppa ut igen.
Klockan går, skinkmackorna äts upp och vädret är väl inte riktigt som det var tänkt men solen försöker ändå bryta fram.

Solen försöker titta fram
Jag nöter på och glider in mellan land och en liten ö, det är smalt men håller ändå ett bra djup så där brukar det samlas mycket betesfisk. Hinner bara komma fram till kanten när det gungar till i flötet och sekunden senare exploderar ytan på min högra sida. Ser att det är en bättre fisk, låter gäddan ta lite lina innan mothugget sätts in och denna gången är det fast fisk. Möts av tyngre gungningar i spöt men det känns lite konstigt, eftersom gäddan fullständigt flög på betet börjar jag tro att hon kanske lyckats trassla sig. Tar det försiktigt och låter henne hållas med sina rusningar men efter en stund kan jag lyfta in gäddan i båten.

En av rusningarna
Mycket riktigt hade det blivit lite trassel men som tur är använder jag mig av en uptrace av nylontäckt wire. Hade jag inte haft det hade det inte slutat lika bra. Väl i båten får gäddan ett sista ryck och lyckas trassla till det ännu mer, men en sax och en avbitare så löste det sig snabbt och smidigt och efter ett mått så simmade 97 cm gädda tillbaka.

Härligt trassel 
Har ytterligare trettio minuter kvar att fiska innan jag måste åka hem så kör en kortare drift, efter ungefär halva tiden så dyker ena flötet. När mothugget sätts in får jag två, tre tunga gungningar men så går fisken fri, tomheten infinner sig och efter jag bara suttit en stund så packar jag ihop och åker hem. Det blev inte mitt bästa fiske den här gången heller, men redan på väg hem så började jag planera mitt bästa fiske igen med ett leende på läpparna. För nästa gång, då kommer gäddan sitta kvar.

Har även fått ett par frågor på hur jag riggar upp min setup.
Jag använder mig av två flötesstopp från FOX  - Fox Float Braid Stops, vid hård vind och stor betesfisk räcker inte ett stopp till utan det glider upp och du behåller inte ditt djup du vill fiska på.
Sen är det en gummikula på 6 millimeter mellan flötesstopp och flötet, sen ytterligare en gummikula under flötet som skyddar knuten till min uptrace.

Min setup
Ett sista litet enkelt tips är att ta en vattenfast penna och märk linan varje halvmeter, märk 10 - 20 meter av linan beroende på hur djup sjön du fiskar i är. Har man dessa märkningar så är det lätt att höja och sänka flötesstoppen snabbt och ändå veta djupet du fiskar på.

Skitfiske på er till nästa gång!

2 kommentarer:

  1. Känns onödigt att stanna upp med dead bait, blir ju bara hängande. Bättre att köra några kortare rundor i området och passera i olika riktningar. Testa gärna.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar!
    Det tyckte jag med till en början, men det är flera gånger jag fått hugg när sillen har fått bli hängandes efter en attack. Det var inget medvetet val första gången utan det var för att jag skulle märka ut platsen så jag kunde återkomma lite senare och försöka igen som jag fick napp. Men självklart är det bättre att köra några rundor runt området och försöka få gäddan att ta igen!

    SvaraRadera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: