måndag 14 december 2015

Betestips

Då det är juletider och Ernst myser i sin kofta på bästa sändningstid stannar halva Sverige upp och sjunker ner i soffan med en kopp glögg. Tittarna suger åt sig av alla underbara och nästan magiska tips han bjuder på. De gör sedan allt för att få en sådan där underbar jul som bara Ernst kan lyckas med! Skämt och sido, jag flyr tv:n som pesten när Ernst, Martin Timell och allt vad de heter som gör Sveriges hem lite mysigare syns i rutan. Men det är ju som sagt juletider så jag tänkte också försöka vara snäll, fast mitt tips leder nog inte till någon mysigare jul, tyvärr. Förhoppningsvis kan det istället leda till att nappen ökar och att ni får ännu ett bete i er arsenal.

Något som Engelsmännen använder flitigt är "Luncheon Meat" när de metar efter färna, karp och framförallt barb. Själv har jag använt det efter färna men även mört och björkna gillar skinkan.
Jag använder mig av Tulips picnic bog, antagligen inte samma sak som Engelsmännens "Luncheon Meat"  men vad gör det så länge det fungerar!
Det finns flera varianter och märken av "Luncheon Meat"  här i Sverige så det finns säkert bättre, billigare och större förpackningar. Så självklart behöver det inte vara den jag använder.

Meta med Luncheon Meat

Jag använder vanlig curry som en smaksättare och den andra är Bag ´em - Super Spicy Meat & Maggot Dye. Riktigt bra produkt som fungerar till att färga och smaksätta majs, pellets, maggots och såklart skinka. Det går även att blanda ner lite i sitt mäsk för att ge det en extra boost. Förutom den gula Super Spicy burken finns den i samma smak fast i rött och sen finns det en Super Sweet i både röd och gul färg. Dessa burkar går att köpa hos Metebolaget.se

Innan jag börjar skiva upp skinkan så torkar jag den med hushållspapper för att få bort överflödig vätska och gelé. Sen är det bara att skiva den i bitar eller kuber, jag gör merparten i kuber. Storleksmässigt gör jag dem ungefär 1*1 centimeter och sen brukar jag göra en tredjedel lite större ungefär 2*2 centimeter. Då har man lite variation, men sen går det alltid att bryta eller klippa till bitarna så de passar situationen vid vattnet.Här är en kub på cirka 1*1 centimeter på en Kamasan B983 Wide Gape Specialist i storlek 6, enklast är att prova själv med den eller de krokstorlekar man tänkt använda sig av.


När alla bitar är skurna så är det dags att färga och smaksätta.
Jag stoppar hälften av alla bitarna i en påse och sen häller jag en tesked av  Bag ´em - Super Spicy ner i påsen.


Sen blåser jag ner luft i påsen och stänger igen den, nu är det bara att börja skaka så alla bitarna får sin del av det gula pulvret.


Skaka påsen ordentligt i kanske 15 sekunder, sen är det klart.

Tag sen en ny påse och lägg ned resten av bitarna och upprepa samma process fast tillsätt istället två teskedar curry i påsen.

Jag delar upp de färdiga bitarna i lite mindre påsar för att det ska ta så liten plats som möjligt vid fisketillfällena.


Själv brukar jag även frysa ner mina efter jag gjort allt klart så slipper man stå kvällen innan sitt fiskepass och göra det här. Men fryser man ner dem så kan det vara bra att tillsätta ytterligare lite av sin smaksättning när man tar upp dem från frysen, en halv tesked räcker bra. För när de tinar så släpper de ifrån sig en del vätska som sugs upp av kryddorna och går tillbaka in i bitarna. En annan fördel med att frysa dem är att smaksättningen verkligen sätter sig i köttet och kommer lukta längre i vattnet.
Sen går det även bra att hälla på flytande smaksättningar, gör bara på samma sätt som jag visat i det här inlägget. Självklart fungerar det även med andra kryddor än de jag använt, det är bara att experimentera och prova sig fram.
Men som vanligt, glöm inte att skriva ned vad man har smaksatt med ifall en kombination skulle fungera riktigt bra!

3 kommentarer:

 1. Spam spam spam, som Monty Python sa. Har själv kikat lite snett på detta köttavfall.
  Men som ny "Metfrälst" så känns det som att en VÄGG av möjligheter faller över en när man går till Fiskeributiken.
  Efter att ha trevat mig fram detta första år som metare, måste jag säga att majs och vitt bröd har varit klart framgångsrikt.
  Men detta med "Luncheon Meat" kan ju tåla ett test. Utan att frugan får slaget pga kostnaden iaf... :)
  Bra tips och väldigt pedagogiskt presenterat bildmaterial.
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tony och kul att du uppskattade tipset! :)
   Det finns väldigt många olika beten och göra si eller så inom metet, så det gäller att hitta ett sätt och nivå som man själv trivs med skulle jag tro. Fast dina 2 val av beten är nog de bästa :) Göra egen "Luncheon Meat" är billigt och enkelt, tar inga längre tider att fixa till och sen har man bete så det räcker i några pass!

   Radera
 2. Mask är det bästa betet.
  Men mycket annat är bra också.

  SvaraRadera

Configuration After installing, you might want to change these default settings: